Danielle van Zadelhoff
Danielle van Zadelhoff
Danielle van Zadelhoff
Danielle van Zadelhoff

/ Danielle van Zadelhoff

0

About

De talentvolle kunstenaar Daniëlle van Zadelhoff fotografeert vanuit haar fascinatie voor het innerlijke van de mens. Ze werkt puur intuïtief en streeft er naar om een emotie te bevriezen in tijd. Alles staat ten dienste van de compositie en het onderwerp; het spel met het licht, de kleurnuances en het perspectief.

De fotografie van Danielle van Zadelhoff bevat een spanning die niet snel onopgemerkt blijft. Ze biedt haar toeschouwer rauwe emoties in een prachtig spel van licht en donker. En dat terwijl Daniëlle pas in 2013 haar eerste camera kocht! Sindsdien zijn haar foto’s over de hele wereld te zien en heeft zij in een korte tijd een zeer indrukwekkend cv opgebouwd.

De portretten die Daniëlle vastlegt, ogen afgemeten en gecompliceerd. Echter zijn ze nooit vooropgezet noch volgens een vooraf gedefinieerd plan opgesteld. Tijdens de opnames bespreekt Daniëlle poses met haar modellen, maar laat ze veelal vrij te doen wat ze willen. Gedurende het fotograferen zoekt ze naar de grote thema’s uit het dagelijks leven, zoals eenzaamheid en kwetsbaarheid.

Hoewel de associatie met de kunstwerken van de grote meesters uit de Vlaamse Primitieven, Zuid-Nederlandse schilderkunst of de Renaissance voor de hand ligt, mag deze niet de boventoon krijgen. De clair-obscur techniek dient enkel om de emotie van haar personages te accentueren, het benadrukt de fragiliteit. Net als in de schilderijen van de grote meesters, is de lichtbron in de fotografie van Daniëlle niet waarneembaar. Ondanks deze sterke overeenkomst behouden haar beelden een heel eigentijds gevoel. Het maakt haar werk iconisch.

Exposities en publicaties:

 • 24 Nov 2016 23 April 2017 Opening New Design Museum London
  Tentoonstelling ‘Fear and Love’, een project met kunstenaar Neri Oxman
 • 8 december 2016 – 5 maart 2017 Museum Sint Janshospitaal Brugge
  Solotentoonstelling ‘A Caring Eye’ van Daniëlle van Zadelhoff
 • 28 augustus – 15 oktober 2017 Centro Del Arte Contemporáneo in Malaga Spain
  Solo expositie ‘Relatos Del Alma’
 • 30 September 2017 – 7 Januari 2018 Udine Italië
  Groepstentoonstelling ‘Donna & Fotografia: 100 jaar vrouwen in fotografie’
 • Oktober 2017; Gastdocent bij Palazzo Di Tappa Wasserman University in Udine
 • 20 oktober 20 november 2017 Pio Monte della Misericordia Napels
  Expositie ‘Criss Cross’, waarna er een fotowerk van Daniëlle van Zadelhoff in de vaste collectie van moderne kunst is opgenomen
 • World Aids day 1 december 2017 City Hall London
  ‘Survivors: portraits of Survivors of HIV from the 80s’ portretten van Daniëlle van Zadelhoff
 • 2017/2018 Opera Bastille / Garnier De Paris  
  Don Carlos, publicatie samen met Erwin Olaf en Michaël Borremans
 • Maart 2018
  Publicatie in IRK Magazine Parijs: ‘Garden of Eeden’
 • Upcoming
  Virtual Reality Movie over het werk van Neri Oxman, met vertoning  van de fotografie van Daniëlle van Zadelhoff, tijdens het Tribeca Film Festival, wordt gemaakt in samenwerking met MoMa New York.

Kunstwerken

Exposities & Beurzen

Virtuele expositie