Sanja Marušić
Sanja Marušić
Sanja Marušić
Sanja Marušić
Sanja Marušić
Sanja Marušić

/ Sanja Marušić

About

Sanja Marušić (1991) is een Nederlands-Kroatische kunstenaar gevestigd in Amsterdam. Ze studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) en studeerde in 2013 af met een eervolle vermelding.

Marušić reist overal naartoe om wereldvreemde beelden te maken. Haar techniek komt voort uit fotografie met een verschuiving naar schilder- en collagetechnieken, wat resulteert in mixed media kunst. Door middel van fotografie legt ze miniatuurperformances vast waarin een menselijke figuur (meestal Marušić zelf in eigen kostuums), soms vergezeld door iemand, mysterieus door een surrealistisch landschap beweegt. De verhalen die ze creëert vinden vaak hun oorsprong in haar persoonlijke leven. Ze manipuleert haar beelden zodat het landschap en het moment zelf abstracter worden en een nieuwe wereld ontstaat. Deze surrealistische wereld gebruikt ze als een soort escapisme voor zichzelf en de kijker.

artist statement:

Met elke serie probeer ik een nieuwe fase in mijn leven te visualiseren. Deze foto's zijn het product van verschillende media, waaronder analoge en digitale fotografie, film, collage en schilderkunst. Ik wil een moment creëren dat er maar heel kort is, omdat ik erbij was.

Mijn foto's zijn als een fysieke meditatie en het proces van het maken van een beeld wordt intuïtief gestuurd. Ik laat me vaak inspireren door het landschap, zonlicht, de schaduwen, kleding die ik draag of mijn gevoelens op dat moment. Op een bepaalde manier probeer ik één te worden met de scene.

Kleur is erg belangrijk voor mij. Ik kijk naar mijn foto's alsof ze zwart-wit zijn, dus ik kan mijn fantasie gebruiken tijdens het maken. Zo beheer ik alle kleuren met behulp van de computer of ik schilder handmatig over de afbeelding. Het kiezen van kleuren voor de objecten, mijn eigen huid en het omringende landschap om me heen geeft me een gevoel van controle. Ik ben erg geïnteresseerd in lichaamstaal, beweging en houding, maar niet zozeer in gezichtsuitdrukkingen.

Door mijn lichaam te bewegen en te presenteren, probeer ik een wereld te creëren die gescheiden is van de werkelijkheid. Ik maak vaak mijn eigen kostuums, zodat wat ik draag niet verwijst naar een specifiek moment in de tijd. Escapisme speelt altijd een rol in mijn werk, voor mezelf en voor de kijker.

VideosKunstwerken

Exposities & Beurzen

Virtuele expositie