Laurien Renckens
Laurien Renckens
Laurien Renckens
Laurien Renckens

/ Laurien Renckens

About

Het werk van Laurien Renckens kenmerkt zich door strakke, vaak schuine lijnen en effen kleurvlakken. In lichte en pastelkleuren effectief gecombineerd met fluorescerende kleuren.
Hierdoor vragen de abstracte doeken en panelen direct, op onbewust niveau, je aandacht. Als esthetische, visuele sirenes.

We leven in een wereld die bol staat van urgentie: er zijn talloze crises, van klimaat tot wonen tot vluchtelingen. Door internet zijn we voortdurend op de hoogte van alles, wat we in felle kleuren op ons afgevuurd krijgen. Het is soms moeilijk om daarmee om te gaan: alles is urgent, alles is belangrijk. Op dat gevoel speelt Renckens feilloos in met haar werk. De vraag die zij onderzoekt is: welke kleuren en welke combinaties roepen die urgentie op? Ze begint met een kleur of vorm en onderzoekt vervolgens wat het werk nodig heeft. Het is een subtiel spel van toevoegen en weglaten, van hoe kleuren en lijnen op elkaar werken. Met haar werk claimt Renckens gedecideerd het begrip urgentie terug voor zichzelf. Ze ontdoet de urgentie van de beklemming en buigt het om in een positieve kracht, tot drijfveer of zelfs intentie: wat kan ik bijdragen? Renckens beantwoordt die vraag volmondig met: schilderen. Het typeert de werklust van de autodidact, die zich al vrij snel na haar studie logopedie volledig richtte op de schilderkunst. Haar abstracte werken bestaan uit lijnen die zich niet willen houden aan het kader waar ze binnen worden gehouden, uit kleuren die vloeken dat ze met elkaar op hetzelfde paneel zijn gezet en uit ongemak maar met elkaar gaan dansen, uit tape dat ooit hielp bij het trekken van de lijnen en een nieuwe functie heeft gekregen: het geeft het werk iets spontaans, het speelt met verwachtingen. Dat is bewust, want doordat je even twijfelt of het werk wel af is, ontstaat er een ruimte waarin je met verse ogen naar het werk kijkt. Hoewel urgentie kan voelen als een zwaar thema, is het werk van Renckens positief en aanlokkelijk, met heldere kleuren en strakke lijnen. Met zo min mogelijk creƫert ze een sterk beeld en trekt ze de kijker naar zich toe, om hen vervolgens om de oren te slaan met die ene vraag: wat is urgent voor jou?

Kunstwerken

Virtuele expositie