Arjan van Arendonk (1957) woont en werkt in ’s-Hertogenbosch. Opvallend aan zijn schilderijen is het gebruik van bedrukte stoffen als ondergrond. Dit past naadloos binnen zijn visie dat kunst vooral ‘’dichtbij’’ is. Een alledaags product wordt getransformeerd tot kunstwerk.
Arendonk heeft ervoor gekozen om voor zijn schilderijen niet van een leeg canvas te vertrekken. Na eerder met foto's en behang te hebben gewerkt, begon hij rond 1990 schilderijen te maken op een achtergrond van bedrukte stoffen. In deze Patchwork Paintings, zoals hij ze aanvankelijk noemde, speelde de bedrukte stof een vrij onbelangrijke rol. In de loop der jaren veranderde dit volledig en werd de stof zelf de motor voor nieuwe schilderijen.
Van Arendonk ontwikkelde zijn eigen werkwijze met gebruik van zelfgemengde siliconen en geborduurde vogels. De tropische vogels kunnen vaak worden geïnterpreteerd als boodschappers van verandering. De siliconen vermengd met kleurpigmenten geven een prachtig driedimensionaal effect. Dit materiaal stelt hem in staat om te spelen met de belangrijke elementen van bedekking en transparantie.
Het repetitieve industriële patroon van de stof fascineert hem, maar door zijn persoonlijke toets van verf, borduursels en siliconen doorbreekt hij de strikte regelmaat. De hand van de schilder blijft bij nader inzien altijd zichtbaar. Het industriële motief wordt als het ware geïsoleerd en uit zijn context verheven tot een kunstwerk.
De werken van Arjan Van Arendonk zijn een lust voor het oog en kunnen het best worden omschreven als kleurrijke, bloemige composities. De natuur is voor Van Arendonk de grote leermeester die zijn kunstwerken beïnvloedt.