/ Stephane Noël

About

Los últimos Carboneros de Cuba / De laatste kolenmijnbranders van Cuba

De gomdrukken van Stéphane Noël’s kolenmijnbranders maken stuk voor stuk een indruk. Een ontmoeting, doorleefde gezichten, intense ogen achtervolgen en intrigeren de toeschouwer.

In een afgelegen dorpje in Cuba, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan, leven houtskoolbranders in dorpjes waar de sterke rooklucht dag en nacht aanwezig is. De sterke bewoners zijn trots op hun oorsprong en hun oude, echter toch uitstervende, beroep. Zij hebben het geleerd van hun ouders en grootouders en zijn gewend aan het eenvoudige leven.

Grote iglo’s van hout worden verbrand en gedoofd met zand, zoals het eeuwen geleden ook werd gedaan. Het is zwaar om te werken in de rookdampen en de extreme hitte. Tijdens dit proces moeten de kolenbranders soms letterlijk ontsnappen uit risico op verstikking. Vooral ’s nachts zorgt het proces voor een magisch spektakel dat gepaard gaat met veel rook.

Zeer waarschijnlijk is dit de laatste generatie van mannen en vrouwen die op deze manier leven.

Het is extra speciaal dat deze indrukwekkende, maar toch ongekunstelde mensen in hun traditionele beroep zijn vastgelegd door middel van de oudste drukvorm die er bestaat; de gomdruk. Een gomdruk is een vorm van chromatografie voor het vervaardigen van afbeeldingen op papier. De gevoeligheid van mengsels, zoals Arabische Gom, wordt gebruikt terwijl het beeld op de originele laag blijft. Deze bijzondere techniek bestaat uit verschillende lagen van dezelfde afbeelding op speciaal voorbereid papier. Een gomdruk is een traditionele, arbeidsintensieve en nauwkeurige techniek.

Stéphane Noël, geboren in 1969 in België, heeft deze techniek geleerd in 2004 van Jean Janssis, een meester op het gebied van de gomdruk. Inmiddels heeft Noël zich gespecialiseerd in de techniek.

http://www.youtube.com/watch?v=zjeMa9Jtncs

Kunstwerken