Alex Timmermans

Alex Timmermans had nooit gedacht dat een fotografisch proces, meer dan 160 jaar geleden uitgevonden door Archer, zo’n grote invloed zou hebben op zijn passie voor fotografie.

/ meer

Alex Timmermans (1962) is autodidact met een sterke voorliefde voor oude fotografische technieken. Hij fotografeert al van jongs af aan en is begonnen met een Nikorformat ftn. De overstap van analoog naar digitaal leek een logische stap, echter verdween daarmee de magie van de opnames. Voor Timmermans werd alles tè voorspelbaar

Door te werken met het proces van de natte plaat en met antieke camera’s en messing lenzen, werd fotografie weer inspirerend voor Timmermans.  De collodium fotografie, beter bekend als ‘natte plaat fotografie’, is een proces met een roemrijke fotografische geschiedenis, zoals bij Dallmeyer, Hermagis en Darlot. Timmermans kiest voornamelijk om de antieke Petzval lenzen te gebruiken. Het belangrijkste kenmerk van een Petzval lens is dat het beeld in het centrum zeer scherp is, maar de randen naar buiten toe zachter worden.

Door met ‘eenvoudige’ chemicaliën te werken, worden er verbazingwekkend gedetailleerde foto’s geproduceerd. In dit fotografisch proces hebben toevalligheden een sterke invloed op het resultaat. Deze toevalligheden kunnen naast de chemicaliën ook door weersomstandigheden ontstaan. Timmermans fotografeert in de buitenlucht en dat betekent dat er een wagen volgeladen wordt. Over het algemeen duurt het ongeveer een uur, soms wel langer, om een enkele foto te maken. Het instellen van de verlichting, het bepalen van de pose en het positioneren van de camera neemt veel tijd in beslag. Daarnaast kunnen de platen waarop de foto wordt gedrukt niet van te voren worden geprepareerd. Alle handelingen kunnen alleen op het moment zelf worden uitgevoerd; het reinigen van het glas, het gieten van de plaat met collodium, sensibiliseren, blootstellen, ontwikkelen, wassen, vaststelling, opnieuw wassen en tot slot lakken. Echter, wanneer de foto uiteindelijk ontwikkelt van een negatief tot een positief, wordt duidelijk dat het alle tijd en energie meer dan waard is om dit magische resultaat te krijgen.

/ verberg