Julien Chatelin is in Frankrijk in 1968 geboren als een Frans-Amerikaan. Zijn carrière begon in 1992 als documentaire fotograaf nadat hij was afgestudeerd aan de New York University’s Tisch School of Arts.
In eerste instantie richtte hij zich in zijn series vooral op een onderzoek naar sociale problemen in Frankrijk, maar zijn focus verlegde zich al snel op grote internationale ontwikkelingen. Met name de veranderingen die zich in Oost Europa plaatsvinden als gevolg van de val van de Sovjet Unie. In zijn latere carrière verbreedt Chatelin zijn horizon naar andere gebieden. Hierbij richt hij zich op het lot van landen die strijden voor onafhankelijkheid. Deze informele reeks foto’s omvatte werken uit de Kaukasus, Kosovo, de Westelijke Sahara, Koerdistan, Xinjiang Tibet. Van deze laatste serie was het essay "Lhasa, de verloren ziel van Tibet" op het Open Society Institute te zien.
Gedurende drie jaar, tussen 2004 en 2006, ging Chatelin op pad om een visueel fresco van de Israëlische samenleving te creëren. Het resultaat was Israel Borderline en werd gepresenteerd in een grote tentoonstelling in Cannes in 2008. Daarnaast werd bij deze gelegenheid een monografie van 160 pagina's gepubliceerd.
In een constante zoektocht naar nieuwe visuele dialectiek en verhalen, produceerde Julien Chatelin Egyptorama. Dit kan gezien worden als een reis door de semi-woestijngebieden van Egypte, gemaakt in groot formaat. De serie is bekroond met de Camera Clara prijs 2013. Egyptorama is het eerste deel van 'Promised Lands', een essay dat ingaat op de verschillende aspecten van urbanisatie en de cyclische transformaties van onze omgeving.
Chatelin is medeoprichter van het bekroonde tijdschrift De L'air en voormalig lid van het agentschap Rapho.