Met trots presenteren wij de groepstentoonstelling Photo Fever, met werk van fotografen Patrick Willocq, Denis Rouvre, Monique Eller, Casper Faassen en Sebastiaan Knot.
Patrick Willocq aka Boomo Bialé
Boomo Bialé & The Walés is de kenmerkende naam van een artistieke samenwerking tussen de Franse fotograaf en humanist Patrick Willocq en verschillende jonge Congolese moeders, dansers en zangers, ook bekend als The Walés, die zich identificeren als Ekonda Batwa, een inheemse bevolking van de Democratische Republiek Congo.
Patrick groeide op in de DRC. Hij voelt zich ‘zwart met een blanke huid’. Sinds 2009 maakt hij verschillende reizen tot drie maanden achter elkaar, diep in de Afrikaanse jungle, ondergedompeld in Ekonda-territorium, om meer te weten te komen over hun fascinerende rituelen en manieren van leven. De naïeve mise-en-scènebeelden, gemaakt in samenwerking met de Walés , van de verschillende series die deel uitmaken van het oeuvre van Songs of the Walés (2013-2016), een internationaal geprezen en tentoongesteld fotografieproject, onthulde de opkomst van nieuwe etnografische subjectiviteit die opereert vanuit het domein van participatieve artistieke productie.
Denis Rouvre
Denis Rouvre is een internationaal bekende Franse portretfotograaf met een indrukwekkend portfolio. Zijn werk is inmiddels over heel de wereld geëxposeerd en menig beroemdheid is door hem geportretteerd. Ook zijn er in de afgelopen jaren meerdere prachtige fotoboeken gepubliceerd met zijn werk.
Rouvre begon zijn carrière als persfotograaf, waar zijn liefde voor fotografie begon te groeien en zijn voorkeur voor portretfotografie naar voren kwam. De fotografische series van Rouvre hebben ons de afgelopen jaren meegenomen op een reis van heroïsche figuren met de serie Sadhus (uitgevoerd in India langs de Ganges), de Lamb serie (halfgod worstelaars uit Senegal), de Black Eyes serie (boksende kinderen uit Thailand) en de apocalyptische serie Ground Zero (i.s.m. Emmaus in Parijs). Met zijn portretten weet Rouvre de zichtbare details van een emotie vast te leggen op een unieke en herkenbare wijze. Dit maakt hem één van de beste portretfotografen van deze tijd. Op zijn erelijst staan een Sony World Photography Award, Hasselblad Master Award en een World Press Photo Award.
In 2017 heeft Rouvre ook een prachtige serie dubbelportretten van mens en omgeving gepresenteerd. Deze serie is speciaal gemaakt voor de Lavazza Kalender 2017, een enorme eer. Hiermee schaart Rouvre zich in het rijtje van topfotografen zoals Helmut Newton, Annie Leibovitz, David LaChapelle en onze eigen Erwin Olaf.
Monique Eller
Monique Eller, kunstenaar en fotograaf, gespecialiseerd in portretten en stillevens.
Ze legt haar onderwerpen vast in een zeventiende-eeuwse stijl, maar met een eenentwintigste -eeuwse twist. Hierdoor ontstaat een enigszins storend, vaak provocerend, gevoel bij haar werken. De beelden van Monique Eller zijn desalniettemin altijd spannend om te observeren. Haar collectie gaat voorbij aan de fotografie, buiten het esthetische. Het waarnemen van haar kunstwerken leidt tot ontdekkingen.
Ze toont een talent die zorgt voor een intensievere blik, emotie en bewustwording. Haar portretten en stillevens beelden vaak ijdelheid en vergankelijkheid van het aardse leven uit. Het gebruik van sterke contrasten in licht en donker benadrukken haar onderwerpen en creëren een hoog niveau van intensiteit.
Casper Faassen
De unieke stijl van Casper Faassen, waarin hij fotografie met schilder lagen combineert, is alom gewaardeerd. In zijn kunstwerken creëert hij een combinatie van onderwerp (schoonheid) en vorm (verval).
De traditionele schilderkunstige onderwerpen uit de Gouden Eeuw vormen een centraal thema in het werk van Faassen. Met een combinatie van verschillende schilderkunstige en fotografische technieken maakt hij stillevens, portretten, naakten en landschappen.
Zijn spraakmakende op Jan van Goyen geïnspireerde stadsgezichten waren eerder te zien in onder andere de Lakenhal (Leiden), De Hallen (Haarlem) en het Dordrechts Museum. Daarnaast is zijn werk geëxposeerd op talrijke beurzen in het binnen- en buitenland, zoals Photo Base, Photo London, Unseen & PAN Amsterdam. Zijn werk neemt tevens deel uit van zowel privé als publieke collecties zoals het Frans Hals Museum, Museum de Lakenhal en de Koninklijke Bibliotheek. Recentelijk hebben er solotentoonstellingen van Faassen in het fotomuseum in Stockholm en het Japan Museum SieboldHuis plaatsgevonden.
Sebastiaan Knot
Sebastiaan Knot (NL 1970) is a visual artist living and working in Rotterdam - the Netherlands who uses light as his material to create contrasts of color and form with which the given space is beautified. After a diverse career as a photographer, graphic and webdesigner he went on to establish his own photography studio which he still runs successfully for 20 plus years. In recent years his work has shifted from commercial clients and commissioned assignments to fine art. Showing most recently at Project 2.0 in the Hague, he sells work both internationally and in the Netherlands. His work are in the collection of the Maasstad Hospital and in private collections. Notable exhibition has been with the Fondation Vasarely in July 2022 where his work was shown in a groupshow with Victor Vasarely and Paco Rabbane amongst others.
''My work is a dialogue between light and space. I act as the moderator and determine where the light enters that space. After that they collide and argue but always come to a conclusion and understanding. They both need each other to bee seen. As the painter Seurat said: “We do not see reality, but we see what light gives back to us of reality”.