/ Left Stories

20 okt 2019 / 24 nov 2019

Left Stories

De titel van deze tentoonstelling "Left Stories" verwijst naar de verhalen van mensen aan de rand van de samenleving. Kunstenaar Robbert Fortgens is geïntrigeerd door deze verhalen omdat ze hem doen beseffen hoe dun de lijn is waarop wij allen balanceren. Over de hele wereld proberen mensen te overleven en onderdak te vinden. Tijdens zijn vele reizen zag Fortgens heel vaak huizen gemaakt van golfplaten. Tijdens die reizen werd het idee geboren om zijn eigen verhalen en tekens in de vorm van foto's en verf op golfplaten te plaatsen, die als metafoor dienen voor de vele huizen die hij tijdens zijn reizen zag. “Ik fotografeer nu al acht jaar mensen op straat. Deze foto's vormen de basis van mijn werk. Ik was het meest getroffen tijdens een reis naar Bolivia. Bolivia is een derde wereldland, maar ik heb nog nooit zoveel Hummers en zoveel mensen gezien die in ernstige armoede leven ".

“In New York heb ik een dag in een centrum voor daklozen gewerkt. Het was midden in de winter, het sneeuwde en het vroor 16 graden. De wind sneed door mijn kleren. Mensen kregen soep, koffie, een broodje, kleding, tandpasta, zeep, enz. Het was de hele dag door een komen en gaan, een stroom van daklozen. Daarna gingen ze de kou weer in, ieder zijn eigen weg. Ik fotografeerde al een aantal jaren daklozen over de hele wereld, maar ik heb die dag geen enkele foto gemaakt ”.

“Er is een verhaal achter alles en iedereen. Dat verhaal maakt me nieuwsgierig en wil ik verder uitdiepen. Als kunstenaar vind ik dat je maatschappelijk betrokken moet zijn. Het kunstwerk kan vragen oproepen, de kijker aan het denken zetten. Het mag niet alleen een mooi plaatje zijn, maar hoeft ook niet altijd donker en zwaar te zijn. Er is zeker ook plaats voor schoonheid.” - Robbert Fortgens.

In de solotentoonstelling ‘Left Stories’ bij Project 2.0 / Gallery worden deze bewerkte golfplaten getoond in combinatie met de schilderijen van Fortgens. De schilderijen zijn in dialoog met de golfplaten doordat ze dezelfde ritmische herhaling verbeelden maar dan vertaald naar een abstractere vorm. Het belooft een mooie eclectische expositie te worden. Project 2.0 / Gallery zal niet alleen een decor vormen voor de kunstwerken maar zelfs bekleed wordt met eigen gemaakte decorstukken van de kunstenaar.


Terug naar exposities