Rachel Nieborg

Rachel Nieborg noemt haar moderne, dynamische stillevens ‘action stills’, vanwege het nieuwe leven dat ze letterlijk in het stilleven blaast.

/ meer

Rachel Nieborg is geboren in Loosdrecht, maar woont en werkt tegenwoordig in Amsterdam. Ze begon haar carrière in de textielindustrie. In 2002 maakte ze de overstap naar fotografie en in 2006 studeerde ze cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam. Sindsdien heeft ze verschillende exposities gehad en deelgenomen aan verschillende kunstbeurzen. Ze is uitgenodigd door de Pittsburgh Cultural Trust/USA, in samenwerking met Dutch Art Events, om te exposeren in Pittsburgh tijdens het ‘Distinctively Dutch Festival’.

Haar serie ‘Girls & Guns’ zijn fotografisch geïnspireerd op de stillevens uit de 17e eeuw. Het is een eerbetoon aan de Hollandse Meesters van de Gouden Eeuw. In de zorgvuldig geconstrueerde setting van het stilleven worden voorwerpen uit de compositie neergeschoten met een geweer. Dit wordt vastgelegd door een metronoom te gebruiken die nauwkeurig de afstand van het geweer tot aan het object te meten. De klassieke stillevens die worden neergeschoten, zijn mysterieuze en soms bedreigende werken die de realiteit een vervreemdend karakter geven.

De foto’s zijn met opzet bewerkt om de onbewerkte schoonheid van de stillevens te behouden en de spanning te vangen tussen stilte en beweging, zuiverheid en geweld. De kunstwerken zijn gemaakt in samenwerking met productontwerper Ine Mulder (de Schutter).

/ verberg