Linda Overzee

Linda Overzee maakt monumentale, kleurrijke fresco’s op doek. De fresco’s van Linda Overzee nemen deel aan een eeuwenoude traditie van muurschilderingen met fresco’s. In Europa vloeit deze traditie uit het Griekse en Romeinse tijdperk, de Middeleeuwen en de Renaissance tot aan de Victoriaanse Re-renaissance. Het omvat continenten van India tot hedendaags Latijns-Amerika.

/ meer

Tegenwoordig wordt een fresco niet meer noodzakelijkerwijs op een muur met ‘buon fresco’ gips uitgevoerd. De kunstenaar Bill Viola maakte bijvoorbeeld in 2002 ‘Going Forth By Day’, een digitale fresco en in 2009 won Richard Wright de Turner Price met zijn ‘Gold Leaf’ fresco.

De fresco’s van Overzee zijn gemaakt met traditionele materialen zoals limoen en pigmenten. Echter verschillen ze van de oude fresco’s doordat ze andere onderwerpen uitdragen dan het expliciete. Ze werkt niet in opdracht van de kerk, maakt geen trompe-l’oeil ter decoratie. Daarnaast haast zij zich niet om een ‘giornata’ af te maken, maar verbetert geduldig de sporen van de tijd met craquelé en de suggestie van oxidatie en erosie.

Door toevalligheden wordt Overzee naar onbekende gebieden geleid. Opbouwen en afbreken, giornata na giornata. Geleidelijk aan neemt ze de teugels over van het toeval en gaat door totdat ze ervan is overtuigd dat alles wat haar fresco heeft moeten oogsten, compleet is.

Het uiteindelijke resultaat kan gezien worden als een spiegel van onszelf, gevormd door gebeurtenissen die we zijn tegengekomen, winst en verlies, gelukt en tegenslag, verandering en vorming, zaaien en oogsten. Een schilderij vol elementen waarin we de transitie alsmede het eeuwige kunnen herkennen, metaforen voor de lagen die deel uitmaken van ons leven.

Dit is een moderne visie op een lange traditie. Suggestieve abstracte composities die de toeschouwer uitnodigen om een verhaallijn te bieden.

/ verberg