De kunstkoop regeling van de Mondriaanstichting

Galerie Project 2.0 neemt deel aan het project KunstKoop van het Mondriaan Fonds. Dit betekent dat u bij ons volledige rentevrij kunst op afbetaling kunt kopen. Het Mondriaan Fonds beschouwt een bloeiende kunstmarkt als essentiële inkomstenbron voor kunstenaars. Bovendien getuigt het van betrokkenheid van individu en samenleving bij beeldende kunst. Om de particuliere markt voor kunst van hoge kwaliteit een flinke stimulans te geven is er de KunstKoop van het Mondriaan Fonds.

Met de KunstKoop kunnen particulieren kunst op afbetaling kopen zonder rente te betalen. Als u een renteloze lening afsluit via de KunstKoop betaalt u namelijk niet het totaalbedrag ineens, maar lost u af in maandelijkse termijnen. Het Mondriaan Fonds neemt de rente voor zijn rekening. Dat betekent 100% kunst met 0% rente. Sinds 1997 maakten meer dan 43.000 kopers gebruik van de KunstKoop en kochten voor ruim 134 miljoen euro aan kunstwerken.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de KunstKoop:

  • De regeling geldt voor kunstwerken (minimumprijs € 450, voor CJP’ers € 150) die gemaakt zijn ná 1945 door nog levende kunstenaars.
  • De lening bedraagt maximaal € 7.500 per kunstwerk. Kost het kunstwerk meer, dan voldoet de koper het resterende bedrag zelf.
  • De aanbetaling bedraagt minimaal 10% van de prijs, met een maximum van € 450. Voor werken met een kostprijs boven € 7.450 gelden hogere aanbetalingen.
  • De looptijd van de lening is maximaal drie jaar. Er kan altijd zonder extra kosten vervroegd worden afgelost.
  • De koper betaalt minimaal € 22,50 per maand aan aflossing.
  • ABN AMRO bepaalt of de lening wordt toegekend. Toetsing en registratie van de lening bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel maken deel uit van de procedure.
  • Kunst in oplage zoals zeefdrukken en litho’s moet aan bij Project 2.0 bekende eisen voldoen.
  • Twee grenzen kunnen niet overschreden worden: de regeling is van toepassing voor particulieren in de leeftijd van 18-75 jaar.

Wij vertellen u graag meer over de KunstKoop, of u kunt terecht op de site van het Mondriaan Fonds.

Kunstkoop