/ Hybrids

3 jul 2011 / 31 jul 2011

Van 3 tot en met 31 juli 2011 is de tentoonstelling Hybrids van kunstenaar Christiaan Lieverse te zien in galerie Project 2.0 op het Noordeinde in Den Haag.

Hybrides, half mens half dier, zijn natuurlijk al sinds mensenheugenis een interessant onderwerp. Vooral in kunst en literatuur.

Christiaan maakte het eerst werk in dit thema naar aanleiding van een krantenbericht in 2008. Precies een jaar na de goedkeuring van Engeland aan de universiteit van Edinburgh om hybride embryo's te ontwikkelen voor medische onderzoeken was het eerste 'hybride embryo' waarheid geworden.

De wetenschappers hadden een koeieneicel geïnjecteerd met menselijk DNA, mens-koe dus. Het was een cytoplasmatische hybride, dat wil zeggen dat vrijwel al het erfelijk materiaal uit de koeieneicel was gehaald. Er was vervolgens 99,9 % menselijk DNA in gespoten. Dat betekende dus dat er in ieder geval 0,1% genen van de koe, en dus erfelijk materiaal in de embryo zit. Een koe heeft 22.000 genen, een mens rond de 30.000. Er bleven dus tenminste 20 genen van de koe intact, genen die dus zeker ook uiterlijke zichtbaarheden kunnen vertegenwoordigen. Zeker als je je realiseert dat alle informatie met betrekking tot bijvoorbeeld de mate van beharing zit besloten in maar 1 gen. Het was dus echt mogelijk geweest als het medisch “belang’ het had gewonnen van de talloze ethische en morele bezwaren. De uiteindelijke ontwikkeling van het gen werd om deze redenen begrijpelijk vroegtijdig afgebroken maar er waren voor Christiaan redenen genoeg ontstaan om zich af te vragen hoe zo'n hybride mens-koe eruit zou zien.

Na wat experimenteren en het uiteindelijk voltooien van zijn eerste Hybride ontstond er een nieuwe belangstelling.

Door de hedendaagse menselijk drang naar het verwezenlijken van perfectie en de groeiende mogelijkheden binnen de esthetische chirurgie, besloot hij een zeer aantrekkelijke Hybride te maken.

Als uitgangspunt heeft Christiaan een 'perfect' hoofd genomen geheel volgens het getal van de gulden snede; 1,618.. , waarbij hij van diverse modellen verschillende delen van het gelaat heeft gecombineerd en gespiegeld.

Dit perfecte hoofd heeft hij aangebracht op een behaarde koeienhuid. Het beeld behoudt, ondanks de enorme behaardheid, in grote mate haar 'aantrekkelijkheid en dat feit op zich is erg fascinerend.

De vragen rijzen op….

Voelen we eerder empathie voor perfectie@f0 Is totale behaardheid door onze herkomst en dus nog besloten in ons erfelijk materiaal niet afschuwwekkend@f1 In hoeverre is dan ook aantrekking tot het dierlijke mogelijk@f2 Onder andere Dat is Christiaan Lieverse gaan onderzoeken met het project Hybrids.

Het beeld hoeft niet per se aan te trekken, maar het gesprek over het beeld wel.


Terug naar exposities