Gallery Project 2.0 logo

EN | NL

Patrick Willocq

6
 • Al ruim 25 jaar werkt de Franse kunstenaar Patrick Willocq als autodidact fotograaf. Zijn fotografie uit een passie voor reizen, ontdekken en het leren over andere culturen. Zijn streven is om de realiteit te documenteren waarin hij al sinds zijn jeugd is verweven.

  Willocq werkt en woont het merendeel van zijn leven in het buitenland. Hij is gefascineerd door de eeuwenoude rituelen van de inheemse stammen van Democratische Republiek Congo waar hij is opgegroeid. Door middel van zijn fotografisch werk wil hij een ander imago overbrengen van Congo en Afrika in het algemeen. Zijn kleurrijke werken gaan verder dan de beelden waar er in het nieuws op wordt gefocust.

  Zijn Serie “The Song of Walé” is een prachtig eerbetoon aan het moederschap, vruchtbaarheid en de vrouwelijkheid van jonge Pygmee moeders uit de Ekonda stam. Deze net bevallen moeders volgen strikte rituelen, bedoeld om hun pasgeborenen te beschermen, hun voorvaderen/geesten te behagen en ook als een vorm van verwerven of bevorderen van sociaal aanzien in de gemeenschap.

  Na de bevalling leven deze jonge Pygmeemoeders een periode van twee tot vijf jaar gescheiden van hun echtgenoten,  hierbij verzorgd door andere vrouwelijke stamleden. In deze periode van afzondering is seks een absoluut taboe. De jonge vrouwen geven zichzelf onderscheidende bijnamen en ondergaan een uitgebreid schoonheidsritueel. Ze gebruiken een roodkleurig mengsel van poeder van Ngola hout en palmolie om gezicht en lichaam te verfraaien. Ook dragen ze extravagante kapsels, gemaakt van een modderachtig mengsel van de as van bladeren en palmolie met toegevoegde versieringen.

  Deze metamorfose van uiterlijk en identiteit van deze jonge Pygmeemoeders is genaamd Walé. Het einde van deze afzondering wordt gevierd door middel van een dans- en zangritueel. Iedere Walé bezingt haar eigen verhaal van eenzaamheid. Met humor in de tekst prijst ze haar eigen gedrag en unieke kwaliteiten, terwijl ze haar Walé rivalen in diskrediet brengt. Deze prachtige Walés hebben meegewerkt aan zowel de portretten als de geënsceneerde fotowerken van Patrick Willocq. De grote handgemaakte decors voor deze geënsceneerde fotowerken zijn gemaakt met lokaal verkregen materiaal en gebouwd door lokale ambachtslieden en tonen onderwerpen die de Walés in de periode van afzondering moeten ondergaan en waar ze de dag van haar vrijlating over zingt.

 • Patrick willocq wale ipusa anti seductive power
  Walé Ipusa, anti seductive power (60x60cm)
 • Patrick willocq wale bokombe the tall liana
  Walé Bokombe, the tall liana (60x60cm)
 • Patrick willocq wale ikita the decision maker
  Walé Ikita, the decision maker (60x60cm)
 • Patrick willocq wale bongei the shiny
  Walé Bongei, the shiny (60x60cm)
 • Patrick willocq wale ntembe the doubter
  Walé Ntembe, the doubter (60x60cm)
 • Patrick willocq wale ilako the advisor
  Walé Ilako, the advisor (60x60cm)