Gallery Project 2.0 logo

EN | NL

The songs of Walé29 okt 2017 > 29 okt 2017

Patrick Willocq

2
 • Op 29 oktober opent de eerste solo-expositie bij Project 2.0 / Gallery van de Franse fotograaf Patrick Willocq – The songs of Walé.

  Fotograaf Patrick Willocq is gefascineerd door de eeuwenoude rituelen van de inheemse stammen van Democratische Republiek Congo waar hij is opgegroeid. Zijn Serie ‘The Songs of Walés’ is een prachtig eerbetoon aan het moederschap, vruchtbaarheid en de vrouwelijkheid van jonge Pygmee moeders uit de Ekondastam.

  Deze net bevallen moeders volgen strikte rituelen, bedoeld om hun pasgeborenen te beschermen en hun voorvaderen/geesten te behagen. Ook verwerven en bevorderen zij hiermee hun sociale aanzien in de gemeenschap. Na de bevalling leven deze jonge Pygmeemoeders een periode van twee tot vijf jaar gescheiden van hun echtgenoten,  hierbij verzorgd door andere vrouwelijke stamleden. In deze periode van afzondering is seks een absoluut taboe.

  De jonge vrouwen geven zichzelf onderscheidende bijnamen en ondergaan een uitgebreid schoonheidsritueel. Ze gebruiken een roodkleurig mengsel van poeder van Ngola hout en palmolie om gezicht en lichaam te verfraaien. Ook dragen ze extravagante kapsels, gemaakt van een modderachtig mengsel van de as van bladeren en palmolie met toegevoegde versieringen. Deze metamorfose van uiterlijk en identiteit van deze jonge Pygmeemoeders wordt “Walé” genoemd

  Het einde van deze afzondering wordt gevierd door middel van een dans- en zangritueel. Iedere Walé bezingt haar eigen verhaal van eenzaamheid. Met humor in de tekst prijst ze haar eigen gedrag en unieke kwaliteiten, terwijl ze haar Walé rivalen in diskrediet brengt. Deze prachtige Walés hebben meegewerkt aan zowel de portretten als de geënsceneerde fotowerken van Patrick Willocq.

  De grote handgemaakte decors voor deze geënsceneerde fotowerken zijn gemaakt met lokaal verkregen materiaal en gebouwd door lokale ambachtslieden en tonen onderwerpen die de Walés in de periode van afzondering moeten ondergaan en waar ze de dag van hun vrijlating over zingen.

  De expositie is te zien van 29 oktober t/m 26 november 2016.

   

 • Patrick willocq wale ilako the advisor